Een tekort aan investeringsadviezen is er niet. Complete krantendolumns, radioshows, websites, nieuwsbrieven, seminars, boeken, tijdschriften, tv-programma’s en zelfs televisiestations zijn geweig aan de kunst van het beleggen van geld. Advies inwinnen is dus heel gemakkelijk bij deze kunst. Merk op ‘kunst’, want er bestaat geen harde wetenschap in de investeringswereld, omdat er veel te veel variabelen zijn die voorkomen dat er een model opgetekend kan worden dat een voorspelling kan doen over wat de beurzen wanneer zullen doen. Hieronder leest u enkele tips over hoe je het best objectieve info en advies kan inwinnen over het slim beleggen van je geld.

Naar waarde zoeken

 

Waarde-beleggingen zijn niets nieuws. Het idee werd jaren geleden geïntroduceerd door Benjamin Graham. Graham zei in simpele bewoordingen dat hoewel velen de effectenbeurs als een populariteitswedstrijd zien, de slimme investeerders juist de beurs zien als een weegschaal. Op lange termijn zal de echte waarde van een aandeel door de markt op de juiste schaal gewogen worden.

Verder maakte hij ook ondersheid tussen beleggen en speculeren. Indien je de waarde van een bedrijf door en door kent, zal je financiële belegging minder risicovol zijn en zal het worden gezien als beleggen. Bij het speculeren doe je je huiswerk niet en ga je alleen beleggen omdat het een rage is van het moment of je zonder nadenken geld wilt verdienen. Dit houdt echter risico’s in.

Miljonairs aan de top denken op lange termijn na over hen beleggingen. Ze weten dat een beursdaling kansen kan bieden om waarde te spotten, maar ze weten ook dat het een tijdje kan duren eer ze enig voordeel behalen. Jongens die snel rijk willen worden, proberen de beurs te timen en dat is niets meer of minder dan speculeren.

De gemakkelijkste manier om snel inzicht te krijgen in de waarde van een aandeel of beleggingsfonds, is door de zogenoemde koers-winstverhouding te bekijken: de prijs van een aandeel gedeeld door de dividenden per aandeel van de afgelopen 12 maanden.

Jezelf onderwijzen

 

Met de huidige hulpbronnen is er eigenlijk geen excuus om niet zoveel mogelijk te leren over hoe je geld slim kan beleggen op de beurzen. Buiten deze website zijn er nog heel veel andere websites en boeken te vinden die we je aanraden en die je kan raadplegen. Hieronder vindt u enkele aanraders:

  • BobBrinker.com
  • The intelligent Investor door Benjamin Graham
  • The science of getting rich door Wallace D. Wattles
  • Beleggen voor dummies door Matthijs Kanis
  • Denk groot en word rijk door Napoleon Hill