De controle nemen over je beleggingen begint of eindigt niet met de beslissing welke aandelen en fondsen je zult kopen. Het bestaat uit wat in de financiële en juridische wereld gepaste ijver wordt genoemd – je huiswerk maken voor je geld gaat beleggen. Bekijk de aandelen en fondsen die je wilt kopen en probeer zo veel mogelijk te weten te komen over de geschiedenis, de reputatie en de prestatie van het bedrijf.

Dankzij het internet is het gemakkelijk geworden om, voordat je de belegging doet, deze potentiële belegging te onderzoeken. Hier volgen een paar van onze favoriete online hulpbronnen (en de meeste daarvan zijn gratis):

  • Kamer van Koophandel (http://www.kvk.nl): de plek waar bedrijven wettelijk verplichte gegevens als jaarrekeningen deponeren.
  • IEX.nl (http://www.iex.nl): een website waar beleggers informatie uitwisselen over beurs en fondsen.
  • Jaarverslag.com (http://www.jaarverslag.com): een website waar veel jaarverslagen van grote bedrijven zijn terug te vinden en die de financiële agenda bijhoudt.
  • Bloomberg.com (http://www.bloomberg.com): hier vind je internationaal nieuws, beursgegevens en beleggingshulpmiddelen, evenals een economische kalender die je vertelt wanneer overheidsrapportages over bijvoorbeeld huisvesting, werkgelegenheid en andere onderwerpen gepland staan. Voor sommige zoekopdrachten moet je een inschrijvingsbedrag betalen, maar het meeste van wat je nodig hebt is gratis.

Geldbank: Een website waar je alles kan vinden over geld lenen

Houd de gegevens van het geld dat je hebt weten te beleggen op een georganiseerde manier bij. Het is gemakkelijker om de vorderingen van je geld in de gaten te houden als je al je afschriften, op chronologische volgorde, op één plek bewaart. Bewaar de kopieën van het prospectus (een uitgave die een wettelijke vereiste is en die, vaak in behoorlijk technische taal, uitlegt hoe de belegging werkt en welke kosten hieraan verbonden zijn) en ook van andere belangrijke documenten. De Autoriteit Financiële Markten (www.afm.nl) houdt sinds enkele jaren aanbieders van beleggingen in de gaten en houdt op haar website een register bij.