Wat is verstandig om met je spaargeld te doen, Sparen of investeren?

Nu de opbrengsten van je spaargeld nagenoeg nihil zijn door de lage rentestand op dit moment, staan veel mensen voor de lastige keuze om te blijven sparen of om toch te kiezen om te gaan beleggen in de diverse mogelijkheden. 

Voordat je wilt gaan beleggen moet je diverse afwegingen maken, zo brengt beleggen diverse risico’s met zich mee, maar aan de andere kant levert sparen ook “helemaal” niets op, op dit moment. Welke risico’s moet je afwegen om tot de juiste keuze te komen?


Risicoanalyse 


Over het algemeen brengt sparen weinig risico’s met zich mee. Maar als je geld wilt gaan verdienen met je spaargeld dan moet er eenmaal wat risico genomen worden met je spaargeld. Deze risico’s komen om de hoek kijken als je van plan bent om te gaan handelen in aandelen of obligaties.

Bij het investeren in aandelen of obligaties zorg je ervoor dat je afhankelijk bent van een externe partij (het bedrijf) waar jij als investeerder geen invloed op hebt. Als jij bijvoorbeeld van jezelf dat je niet goed tegen onzekerheid kan dan is het verstandig om niet te kiezen om te gaan beleggen omdat deze investeringen in bepaalde periodes zenuwslopend kunnen zijn.

Als je begint met beleggen dan is het verstandig om te starten met kleine stappen, om vervolgens in de loop der jaren je portefeuille uit te gaan breiden. Door ervoor te kiezen om op deze manier te beleggen weet je de risico’s te spreiden, waardoor de kans minder groot is dat het fout gaat.

Diverse opties

Er zijn diverse opties op het gebied van beleggingen, zo kun je kiezen uit obligaties, cryptocurrency’s of aandelen. In het geval van cryptocurrency’s raden wij je aan om dat niet te doen aangezien deze markt erg speculatief is en niet geschikt voor een beginnend belegger. .

Als je kiest voor beleggen dan zou je er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om duurzaam te gaan beleggen, op deze manier werk je ook nog eens aan een beter milieu. Zo biedt bijvoorbeeld Kronos beleggingen aan die bijdragen aan een eerlijkere cacaohandel.