Als je bang bent om in je eentje beurzen op te gaan, kun je overwegen om een effectenhandelaar in de arm te nemen. Een effectenhandelaar kan je helpen om je risicotolerantie te bepalen en te zien welke beleggingen bij jouw financiële doelen passen. Een ervaren effectenhandelaar – we raden dan ook zeker niet aan om iemand in te huren die nieuw is in het vak – moet kunnen nizien hoe de beurzen werken en moet jou in duidelijke taal kunnen vertellen wat je beleggingsmogelijkheden zijn.

Het kiezen van een effectenhandelaar is echter niet een beslissing die je zomaar moet nemen. Je moet evenveel tijd stoppen in het selecteren van een effectenhandelaar als in elke andere financiële onderneming, zoals een huis kopen of een bedrijf starten. Zorg dat je effectenhandelaar je persoonlijk ontmoet: bezoek als dat mogelijk is zijn kantoor.

Hoe vind je de juiste effectenhandelaar? Begin bij het rondvragen binnen je eigen familie en vriendenkring of zij iemand kunnen aanbevelen. Als je dat niet prettig vindt, of als je familie en vrienden geen aanbevelingen kunnen doen, zoek dan op internet naar effectenhandelaren in jouw omgeving.

Jouw effectenhandelaar moet je huidige financiëring moet bij ze beide aansluiten. Als je het idee hebt dat jouw effectenmakelaar je een richting opduwt die je niet bevalt, zoek dan een ander of ga zelf je geld gaan beleggen.

Als je effectenhandelaar je een bepaalde belegging aanbeveelt, is het aan jou om deze zelf te onderzoeken. Je hoeft niet meteen een beslissing te nemen, dus neem de tijd, en zorg voordat je koopt dat je weet hoe het aanbevolen aandeel past bij je doelstellingen.