Financiële adviseurs gebruiken verschillende termen voor een risicotolerantie, risicotemperament of risicoprofiel bijvoorbeeld – maar ze zoeken allemaal het antwoord op de zelfde vraag: Hoe comfortabel voel jij je bij het idee dat je geld kunt verliezen?
Het antwoord is belangrijk, omdat het zal bepalen hoe je investeert en welke beleggingen de juiste zijn voor jou. Als het vooruitzicht op het verliezen van tien procent van je spaargeld je al slapeloze nachten en buikpijn bezorgt, is het waarschijnlijk niet verstandig om een hoop geld te beleggen op een belegging met een hoog risico. Maar als je een persoon bent die de kick krijgt van ups en downs op de beurs, zal een portefeuille met veilige overheidsobligaties met een vaste winst van drie percent op het geld dat je was aan het beleggen, redelijk onbevredigend zijn.
Het risicotolerantie kunnen we onderdelen in drie categorieën, naargelang het risico dat het beleggen van geld hierin met zich meebrengt:
- Risicotolerantie conservatief;
- Risicotolerantie gemiddeld;
- Risicotolerantie agressief
Risicotolerantie conservatief
Conservatieve investeerders houden niet van het idee om geld te verliezen op het geld dat ze hebben weten te beleggen. Sommige zijn extreem conservatief: voor hen kan het openen van een afschrift met een lager saldo daarvoor even erg zijn als het lezen van een horrorverhaal van Stephen King, tergend voor de zenuwen en huiveringwekkend. Als deze beschrijving bij je klopt zal het meeste, zo niet al je geld, moeten worden gestopt in cash, obligaties en aandelen van grote en gerenommeerde bedrijven. Je opbrengst zal niet om over naar huis te schrijven zijn, maar je zult ook hoogstwaarschijnlijk geen verlies maken op het geld dat je wou beleggen.
Risicotolerantie gemiddeld
De meeste investeerders vallen in de gemiddelde categorie. Sommigen daarvan neigen naar de conservatieve kant, anderen dan weer naar de agressieve. Een grote groep van het gemiddelde risico bevind zich precies in het midden. Dit zijn mensen die hun geld dat ze willen beleggen aanzienlijk willen zien groeien en ze hebben tijd -minstens tien of twintig jaar- om de grillen van de markt te doorstaan, voordat ze hen belegde geld nodig hebben als inkomen.
Risicotolerantie agressief
Beleggers met risicotolerantie agressief gaan voor groei. Met een agressieve aanpak zal je portefeuille waarschijnlijk sterker dalen dan de beurzen tijdens de recessie, maar in tijden van groei zullen de winsten ook hoger zijn. Afhankelijk van hoe agressief je bent, kun je 40 procent of meer verliezen tijdens een beursdaling, maar kun je ook een winst van 15 tot 35 procent behalen tijdens een stijging van de beurskoersen.
Veel mensen denken dat ze een hoog risicotolerantie hebben als hun belegde geld het goed doet. Maar als de beurskoersen dalen, zal je risicotolerantie ook afnemen. Neurowetenschappers stellen dat dit gedrag vast ligt in het menselijke brein, wat een verklaring kan zijn voor veel van het paniekgedrag dat je tegenkomt op de beurzen.