Goud kopen

n tijden van economische crisis is goud kopen erg populair. Goud geeft zekerheid, kan leiden tot koerswinsten en is te allen tijde verhandelbaar. Wie zijn geld in goud wil beleggen, weet vaak niet hoe dat in de praktijk moet. Welke acties moeten er ondernomen worden om goud te kopen?

Goud kopen: hoe en waar?

Er zijn drie eenvoudige stappen om goud te kopen.

  • bepaal hoeveel geld je uit wilt geven en welk item je wilt kopen (munten, baren of sieraden);
  • neem daarna contact op met een goudhandelaar, een bankinstelling of zoek op het internet, waar er goudvoorraad is en hoe hoog de goudprijs is. Vergelijk dan de prijzen met elkaar.
  • plaats een bestelling. Bij beppalde grotere banken kun je goud gemakkelijk online bestellen en bij je laten afleveren. Tevens kun je bij diverse goudhandelaren goud online bestellen. Op beurzen of via eBay is het ook mogelijk om goud te kopen, maar het risico van valsmunterij is wel aanwezig.

Verschillende items van goud

Om in goud te beleggen kan je het beste baren, munten of sieraden kopen. De goudprijs wordt in Amerikaanse dollar uitgedrukt. Voor de goudkoers wordt de Amerikaanse gewichtseenheid ’troy ounce’ gebruikt, welke gelijk is aan 31,103 gram.

  • Goudbaren zijn er in verschillende gewichten te verkrijgen, variërend van een gram tot een kilogram. In de handel gaat het om baren van 250 gram, 500 gram en 1000 gram. Goudbaren bevatten 99,99% fijn goud inclusief een ondertekende certificaat.
  • Gouden munten worden over de hele wereld door regeringen als beleggingsitem verhandeld. Je kan de gouden munten in verschillende gewichten kopen: een tiende troy ounce, kwart troy ounce, halve troy ounce of een hele troy ounce.
  • Gouden sieraden moet je goed bekend zijn met het gewicht, de goudgehalte en waarde. Het is verstandig om dit bij gespecialiseerde zaken te kopen, waar er een certificaat afgegeven wordt.

Welke keurmerken worden gebruikt voor goud?

Waaraan kunt u zien dat goud echt is en geen namaak of een vermenging met andere metalen? Aan de hand van de keurmerken, die het gehalte aan goud in sierraden of andere voorwerpen aangeven, kunt u de echtheid nagaan. Goud, en ook zilver, worden vaak gemengd met andere goedkopere metalen. Een gouden juweel van 14 karaat is zo een pak minder waard dan een ander juweel dat een keurmerk van 20 karaat heeft.

Omdat goud heel waardevol is, zijn er doorheen de geschiedenis altijd mensen geweest die er mee geknoeid hebben om zo op een goedkope manier veel geld te verdienen. Hetzelfde geldt trouwens voor andere edelmetalen. Een iets kleiner of groter gehalte aan goud kan al snel veel verschil in geld opleveren. Sommige mensen denken dat ze puur goud kopen, maar worden meer dan eens opgelicht. Indien iemand u gouden juwelen aanbiedt aan een weggeefprijs, ga er dan maar van uit dat er iets niet pluis is.

Keurmerken voor goud zijn ontwikkeld ter bescherming van de kopers. Wanneer er geen keurmerk aanwezig is, dan gaat het niet over echt goud. Oude voorwerpen of juwelen zijn soms een uitzondering op de regel, maar om in zulke gevallen zeker te zijn, gaat u best te rade bij een juwelier die een toetssteen zal gebruiken om het karaat te berekenen.

Keurmerken geven dus het aantal karaat aan en gaan altijd gepaard met een specifiek getal. Hieronder even een overzicht:

  • 22 karaat: keurmerk met het getal 916
  • 20 karaat: keurmerk met het getal 833
  • 18 karaat: keurmerk met het getal 750
  • 14 karaat: keurmerk met het getal 585

Vervalsingen zien er vaak als echt uit, maar de zogezegde keurmerken geven meestal andere getallen aan zoals 505 in plaats van 585.

Via keurmerken komt u dus meer te weten over het goudgehalte van uw sierraden of andere voorwerpen. Daarmee weet u echter nog niet hoeveel ze exact waard zijn. De koers van het goud en het gewicht van het voorwerp spelen hierbij een grote rol. Houd er ook altijd rekening mee dat wanneer u uw goud verkoopt, de koper meer dan waarschijnlijk winst zal willen maken en nooit de volle pot betaalt.