Indexfondsen

Indexfondsen zijn beleggingsfondsen – dat wil zeggen, elk aandeel dat je bezit in een indexfonds is eigenlijk een verzameling van gedeeltes van aandelen van elk bedrijf dat geregistreerd staat in de index waar het fonds aan is gekoppeld. Meestal proberen indexfondsen de prestatie van de s&p 500 te imiteren, maar sommige fondsen zijn gekoppeld aan andere indexen.

Indexfondsen zijn een passieve belegging. Ze houden de aandelen langer vast, zodat de kapitaalbelasting niet te veel van je winst opeet. En omdat indexfondsen een kopen en vasthouden patroon volgen, verslaan ze, alleen al op het gebied van rendement, vier van de vijf actieve gemanagede fondsen. Tel daarbij de belastingen op en het wordt moeilijk om een indexfonds op het totale rendement te verslaan.

S&p 500 indexfondsen zijn Amerikaanse blue-chip aandelenfondsen. Blue-chip zijn (de aandelen van) grote en gerenommeerde bedrijven die hen dienst bewezen hebben dat ze in staat zijn om winst te maken en devidend uit te keren aan hun aandelhouders. Soms worden dividenden cash uitbetaald: soms zal een bedrijf een stock devidend uitgeven, waarvoor aandeelhouders extra aandelen krijgen, gebaseerd op het aantal aandelen dat ze oorsprongkelijk bezaten.

Je kunt ook aandelen van internationale indexfondsen kopen – een slimme strategie, omdat Nederland natuurlijk maar een kleine speler is op de wereldmarkt en bijna alle economische activiteiten elders plaatsvinden.

DALL·E 2023-10-19 13.35.46 - Photo of a modern trading floor with large screens displaying real-time data of an indexfonds, with traders and analysts discussing strategies and mar