Obligatiefondsen zullen lang niet zoveel opleveren als aandelenfondsen, maar ze bieden een goed tegenwicht voor de ups en downs van de beurzen. De geschiedenis wijst uit dat een belegging van één euro in de opbligaties gelijk staat aan vier euro in aandelen, en tegelijkertijd zorgt voor een sterke risicoafname zonder dat er teveel in de potentiële devidenden gesneden wordt.

Het gemiddelde instaptarief van obligatiefondsen is net iets boven de 1 procent en omdat obligatiefondsen slechts een dividend van ongeveer 5 procent hebben, is het belangrijk voor de langetermijngroei om de beste deal te maken. Houd wel in je achterhoofd dat belasting en inflatie ook invloed hebben op je rendement. Ga op zoek naar fondsen met jaarlijks kosten van 0,3 procent of minder.

Maak ook ruimte in je portefeuille vrij voor obligatiefondsen die beschremd zijn tegen inflatie. Deze fondsen investeren in inflatie geïndexeerde obligaties, die een vooraf vastgestelde opbrengst betalen en zorgen voor een bijstelling van de principiële taak van het fons: voorkomen dat de koopkracht afneemt.

DALL·E 2023-10-19 13.42.02 - Photo of a financial expert, of European descent, in a modern office, explaining the principles of a waardefonds to a client using a digital tablet wi